Winkelwagen

Subtotaal: €0.00
Totaal: €0.00
Zoek op kenteken

NL

Zoek op nummer
Zoek een onderdeel

Vervangen van uw roetfilter

Voor iedere dieselauto is een goed werkend roetfilter onmisbaar. Hoewel een degelijk roetfilter lang mee gaat, zal deze door verstopping of ouderdom het uiteindelijk toch begeven. Wanneer schoonmaken vervolgens geen oplossing biedt moet u het roetfilter vervangen. Gelukkig hoeft dit niet onnodig veel geld te kosten.

De werking van een roetfilter

Een roetfilter vermindert de uitstoot van fijnstof en is daarom belangrijk voor het milieu en uw eigen gezondheid. Oudere dieselauto’s beschikken niet altijd over een roetfilter, maar steeds meer milieuregels en -wetgeving stellen dat dieselauto’s deze nodig hebben om bijvoorbeeld bepaalde steden in te mogen.

Het roetfilter treft u aan tussen de motor en het uitlaatsysteem. Omdat het filter voor een goede werking warmte nodig heeft, wordt deze zo dicht mogelijk bij de motor geplaatst.

Het roetfilter filtert de roetdeeltjes en beperkt op deze manier de hoeveelheid schadelijke stoffen die uiteindelijk de uitlaat verlaten. Er zijn in principe twee type roetfilters, te weten:

  • Gesloten roetfilters: Deze filters vindt u doorgaans bij modernere dieselauto’s en worden vanaf de fabriek meegeleverd. De filters hebben een metalen omhulsel en bevatten van binnen een soort poreuze wand.
  • Half open roetfilters: Dit zijn oudere roetfilters die u vooral bij dieselauto’s op leeftijd aantreft. Het verschil met gesloten roetfilters is dat deze aan de binnenzijde zijn voorzien van een coating, die u bijvoorbeeld ook bij een katalysator aantreft.

Een gesloten roetfilter houdt de meeste roetdeeltjes tegen en bevat sensoren die communiceren met het computersysteem van uw auto. Helaas is dit type roetfilter niet geschikt voor iedere auto en is het daarom belangrijk dat u bij het vervangen van uw roetfilter controleert welk soort geschikt is voor uw dieselauto.

Wanneer is uw roetfilter aan vervanging toe?

Op het moment dat het vermogen van uw dieselauto achteruit gaat en het brandstofverbruik omhoog, kan dit een goede indicatie zijn dat uw roetfilter verstopt of zelfs kapot is. Bij modernere dieselauto’s gaat er vaak ook een dashboardlampje branden als er problemen zijn met uw roetfilter. Soms kan uw filter gered worden door reiniging, maar dit is helaas niet altijd het geval.

De oorzaak van een verstopt of kapot roetfilter kan komen door ouderdom. Vooral wanneer u kortere ritten maakt met uw auto raakt uw filter sneller verstopt. De motor krijgt dan namelijk niet de kans om warm genoeg te worden, waardoor niet alle roetdeeltjes goed verbranden en achterblijven in het filter.

Kosten vervangen roetfilter

Het aanschaffen van een nieuw roetfilter kan een kostbare aangelegenheid worden. Bij De Boer auto onderdelen bieden wij echter een groot assortiment aan gebruikte auto onderdelen, waaronder roetfilters. Onze moderne autosloperij krijgt dagelijks vele afkeurde sloopauto’s binnen waarvan wij alle bruikbare onderdelen een tweede leven geven. Hierdoor kunt u tegen ongekend lage prijzen toch een prima roetfilter aanschaffen.

Op de website treft u onze actuele voorraad sloopauto’s en bijbehorende onderdelen aan. De sloopauto’s worden uiteraard altijd eerst gevrijwaard voordat wij de onderdelen hiervan aanbieden.

Overigens verkopen wij ook gloednieuwe auto onderdelen die onze inkoopafdeling wereldwijd tegen scherpe prijzen inkoopt.

Meer weten?

Heeft u interesse in een roetfilter uit ons assortiment? Dan bent u van harte welkom bij onze autosloperij in Stadskanaal (Groningen). Ook kunt u ons uiteraard per e-mail of telefonisch bereiken. Bekijk hier al onze contactgegevens en openingstijden.